PODIJELI

U Dvorani Kulturnog centra Beograda Milena se prisetila značajnih momenata iz 60 godina duge karijere.

Dvorana Kulturnog centra Beograda prethodne noći, u petak 22. decembra, bila je možda i mesto sa najviše uspomena i emocija u srpskoj prestonici. Razlog je taj što se slavna srpska glumica Milena Dravić baš tamo prisetila svojih početaka, uloga, iskustva sa najvećim glumačkim imenima, što stranim, što domaćim, a otkrila je i neke detalje iz svog života o kojima do sada nije pričala u javnosti.

Milena je, podsetimo, pre nedelju dana u Zvezdara teatru dobila najveće glumačko priznanje “Dobričin prsten”, a upravo tim povodom u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvorena je izložba fotografija posvećena filmskom opusu slavne Milene, a predstavljena je i monografija o životu Milene Dravić, autorke Tatjane Nježić. Izložena je 71 fotografija, po izboru Stefana Arsenijevića i Maje Medić.

Kako je i navikla već punih 60 godina, koliko traje njena glumačka karijera, scena je bila njena i samo njena.

Milena je ispričala kako je “slučajno” dobila svoju prvu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” Františeka Čapa (1959), pričala je o nagradi Kanskog filmskog festivala za ulogu Kaće u filmu “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića (1980), bacanja pilula za migrenu na novinarku u Kanu, pa sve do uplašenog Breda Pita kome je igrala majku u ostvarenju Božidara Bote Nikolića, “Tamna strana sunca”, iz 1988. godine.

– Igrala sam Bredovu majku. On je bio strašno uplašen jer mu je to bio prvi film. Kako je Boža Nikolić na tolikoj audiciji za tu ulogu baš izabrao Bred Pita, pitam li se… Ja sam imala nekoliko scena, lepo smo sarađivali. Taj film nešto baš nije značajno prošao, ali je on od tada mic po mic vrlo brzo posao istinska zvezda. Eto, moj sin Bred je uspeo – sa osmehom se prisetila Milena.

Milena je tokom karijere odigrala 160 uloga na filmu i televiziji, zbog čega je Milena nazvana “nacionalnim kulturnim dobrom”.

Milena se prisetila kako se srela sa Džekom Nikolsonom, Džonom Lenonom i Joko Ono, kada je nakon što je dobila ulogu u filmu “Sutjeska” sa ekipom filma “Misterije organizma” Dušana Makevejeva otišla u Kan. Milena je tada tabletama za migrenu gađala američku novinarku zbog pitanja: “Da li vi Jugoslovenke znate za kontracepciju?”.

– Ja sam se tih dana mučila sa migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Svi listovi su pisali o tome, a ruska “Literatura gazeta” je napisala da sam se neprimereno ponašala. Vraćam se iz Kana i Nikola Popović, direktor filma, mi kaže da neću moći da igram u “Sutjesci”. Godinu dana je prošlo, Dragan i ja smo na moru i ležim ti ja na plaži, vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: Diži se, moraš na Tjentište da odigraš svoju ulogu – prisetila se Milena.

Kako je istakla, seća se da u Kanu nije imala nikakav osećaj da može da bude dobitnica nagrade.

– Odjednom me neko zove i kaže: “Milena, dođi, dobila si nagradu. Hitno dođi u hotel”. Nisam mogla da verujem. Imala sam porodičnu tragediju pre polaska i dosta vremena sam tamo provodila sama. Kada su mi rekli za nagradu, ja kažem: “Ajde, dobro” – otkrila je Milena.

Izvor: Telegraf.rs

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here